Les Set Fonts


Sant Julià de Vilatorta (Osona )
Coordenades GPS:41.9219,2.3218 Clica per veure la ubicació.
Alçada:577 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Gener 2017
Caminades:
I-237  Clica per enllaçar amb la caminada I-237.


La font dóna nom al Parc de les Set Fonts, ubicat a la part més baixa del poble. El seu accés és senzill, doncs està ben assenyalat des de qualsevol punt del poble.


Un vell i robust mur fet amb carreus de pedra ben escairats, d'uns deu metres d'amplada per uns quatre d'alçada, i rematat per sis merlets o rastells, acull la cisterna de captació i al mateix temps fa de frontal a la font. A mig metre del terra i alineats l'un a continuació de l'altre tenim els set brocs de ferro que aboquen abundant aigua a un bassal allargat que ressegueix tot el mur i després segueix pel mur que tanca el parc per la banda esquerra.

Els brocs són de metall, tots iguals i representen el cap d'algun animal.

A l'extrem esquerre del mur hi ha el sobreeixidor, darrere d'un enreixat de ferro.

A la part dreta del mur hi ha una porta metàl·lica barrada amb un cadenat que dóna accés al dipòsit de reserva, a l'altre extrem s'entreveu el contorn del que sembla ser havia estat una altra obertura i al seu damunt hi trobem esculpida a la pedra, amb un tipus de lletra molt característica de Miquel Pallàs (dissenyador del parc), una frase referent a la font:
"Dono generosa la meva aigua
encara que amb unes gotes
en tindries prou
tu que vens assedegat".

El parc es construí en un indret on ja existia una font anomenada Font de la Noguera, que constava de cinc brocs d'aigua enlloc dels set actuals, i que probablement data del 1723, any que es troba esculpit en el mur de pedra original d'on brollen els sortidors. Amb la construcció del parc el 1933 es col·locaren dos brocs més, fent que el lloc actualment es conegui com a les Set Fonts.