Font de la Collada de Falgars o del Centenari


La Pobla de Lillet (Berguedà )
Coordenades GPS:42.2255,1.9474 Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,259 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Febrer 2017
Caminades:
I-240  Clica per enllaçar amb la caminada I-240.


Erigida a la collada de Falgars, a escassos 300 metres al sud-est del santuari que li dóna el nom.
Per accedir-hi cal situar-nos al punt quilomètric 8 de la carretera B-402 que porta de Guardiola de Berguedà a La Pobla de Lillet (això són quilòmetre i mig abans d'arribar al nucli urbà de la Pobla). En aquest punt, si venim de Guardiola, trobarem un trencall a la dreta indicant el santuari i l'àrea recreativa. A partir d'aquí remuntarem durant uns 7 quilòmetres per pista forestal cimentada fins que arribem a la collada de Falgars, on trobem la font, enlairada a mà dreta.


Bonica font i molt completa i ben condicionada.

El conjunt queda en una petita terrassa enlairada un xic respecte la pista, amb dos conjunts d'escales disposades a banda i banda que ens hi atansen.

Dalt hi trobem la font; una pedra de grans dimensions adossada al marge de la muntanya per on brolla l'aigua a través d'un broc de pedra. A sota, un bassal quadrat recull l'aigua.

Al costat esquerre de la font hi trobem un monòlit de pedra, plantat l'any 1977 en commemoració del centenari de la guarderia forestal de l'estat.

A la dreta arrenca un pedrís per seure amb respatller i davant un bassiot que s'alimenta del desguàs de la font.

Per la font hi passa el GR-4, sender que forma part del GR europeu E-7, enllaçant Puigcerdà amb Montserrat. Des d'aquí es dirigeix a Sant Romà de la Clusa i Borredà.