Font Güell


La Pobla de Lillet (Berguedà )
Coordenades GPS:42.2439,1.9753Clica per veure la ubicació.
Alçada:841 m
Accés:Lliure
Tipus:Ornamental
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Febrer 2017


Font ornamental plantada en una zona cèntrica de la Pobla de Lillet, a tocar del riu Llobregat, de la carretera principal i al costat del pont Vell, entre aquest i el pont de la Petita.


Consta d'una base rectangular, de mides de planta lleugerament més grans que la resta, i on a la part del davant hi ha dos brocs de sortida d'aigua que omplen una bassa rectangular. Desguassa directament al riu Llobregat.

A la part superior, de major alçada, hi tenim un gran medalló central amb l'efígie del Sr. Güell, i a sota una placa explicativa on hi diu: "A/ D. E. GÜELL BACIGALUPI/FUNDADOR DE LA Cía. ASLAND /LA POBLA DE LILLET/ MCMXXVI"

Al mig dels dos brolladors s'hi va afegir una placa que hi diu: "Asland rememora amb gratitud , la dedicació i noblesa dels poblatans en el seu 75 Aniversari. La Pobla de Lillet 25 de juliol de 1981".

A més de ser un element commemoratiu, és també un espai ornamental i lloc de descans, doncs completen el conjunt uns bancs de pedra per seure, fanals, arbres i altra vegetació.

Es tracta d'un monument de Patricio Palomar Collado. La primera pedra es va col·locar el 25 de juliol de 1924, i es va inaugurar el 25 de juliol de 1926. És dedicat al Sr. Güell, fundador de la fàbrica del Clot del Moro (Asland), que tot i que es troba dins el terme municipal de Castellar de N'Hug, és a tocar del límit amb la Pobla de Lillet.