Font del Pont Vell


La Pobla de Lillet (Berguedà )
Coordenades GPS:42.2436,1.9753 Clica per veure la ubicació.
Alçada:842 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Febrer 2017


Ubicada al centre del poble, al barri de la Vila, al costat mateix del Pont Vell, que és el més antic dels ponts que actualment travessen el riu Llobregat.
Ens hi podem atansar tant per unes escales que baixen des del carrer del Regatell, a pocs metres del Pont Vell, o sinó per una rampa que arrenca del mateix carrer però uns metres més avall.


El conjunt de la font queda en un ampli espai enjardinat, a recer del mur que sustenta el carrer del Regatell, del Pont Vell i protegit del riu Llobregat per una barana ben treballada rematada amb pedretes de riu.

La font queda sota les escales de pedra, dins d'una cavitat que vol representar una gruta. Dins hi trobem el brollador de pedra i a sota una pica semicircular que recull l'aigua, quan raja.

A l'exterior, a l'esquerra, hi tenim un cartell de fusta amb el nom de la font gravat, del mateix estil que d'altres que trobarem en un bon nombre de fonts del municipi. Són cartells ben treballats, amb les vores decorades i amb algun dibuix que fa referència a la pròpia font o a algun element proper. En aquest cas hi tenim representat el Pont Vell.

L'any 1960 es va fer una ampliació al costat del Pont Vell i s'hi va construir l'actual font. Més tard es va enjardinar l'entorn. L'any 1997, amb motiu del 700 anys de la Carta de Població de la Pobla de Lillet, el President Jordi Pujol inaugura un Retaule a Ramon D'Urtx i Hug de Mataplana, qui va atorgar la carta de Població i Franqueses als habitants de la Pobla de Lillet i actualment si fa l'ofrena floral el dia de la diada Nacional de Catalunya.