Font Xica


La Pobla de Lillet (Berguedà )
Coordenades GPS:42.2437,1.9758 Clica per veure la ubicació.
Alçada:851 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Febrer 2017


Erigida dins el nucli urbà, a la plaça del Capdavall, on conflueixen els carrers del Regatell amb el de la Font.


La font queda inserida entre dues cases. Està formada per un dipòsit i al davant la part frontal i visible de la font. Aquest frontis presenta dos plans, el més sortit queda a nivell de les façanes del edificis dels costats i és coronat per una motllura feta de maons i per sobre acabat en forma angular com de coberta a dos vessants, tot emblanquinat.

A l'exterior, al centre de la part superior, hi ha un rètol de fusta amb el nom de la font i l'any de construcció, 1841, gravats, del mateix estil que d'altres que trobarem en un bon nombre de fonts del municipi. Són cartells ben treballats, amb les vores decorades i amb algun dibuix que fa referència a la pròpia font o a algun element proper.

L'altre frontis, el que queda enfonsat cap l'interior, com una gran fornícula, està cobert amb un acabat en arc rebaixat. L'aigua raja per un broc de coure colzat i cau directament a un enreixat de ferro per on desguassa.

A la part superior d'aquest frontis interior hi ha una rajola de ceràmica on hi posa "Font Xica".

No es coneixen referències documentals relatives a aquesta font, així l'única informació que en tenim és el rètol que hi ha en la mateixa font i que indica 1841, hem de suposar com a any de construcció.