Font de Coll de Ferran


La Pobla de Lillet (Berguedà )
Coordenades GPS:42.2449,1.9689 Clica per veure la ubicació.
Alçada:867 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Febrer 2017


Ubicada al coll del mateix nom, situat als afores del nucli urbà per l'oest, a peu del camí Ral de Berga a la Pobla de Lillet, a uns 75 metres de l'accés a la casa d'Aieits.
Per accedir-hi només cal que ens situem a la plaça de Sant Isidre i d'aquí estant prendre el carrer de Natzaret en forta pujada. Seguint-lo, al cap d'uns 250 metres passem a frec de la capella de la Mare de Déu dels Dolors i 150 metres més enllà serem al costat de la font.


Font molt maca i abundosa d'aigua. L'any 2000 va ser totalment restaurada, tant la font com tot el camí que hi mena des de la plaça de Sant Isidre passant per la capella de la Mare de Déu dels Dolors.

Es tracta d'un mur de pedra lligada adossat al marge, d'uns cinc metres d'amplada per metre i mig d'alçada. A la part central és on s'hi ubica la sortida de l'aigua a través d'un broc de pedra. A sota, recull l'aigua un llarg abeurador format per tres cossos que descansen directament al terra, disposats l'un a continuació de l'altre. Pel costat esquerre de l'abeurador és per on desguassa, a través d'un canaló obert i inclinat.

A la dreta de la font arrenca, formant angle obert, un altre mur de pedra que fa de respatller a un banc corregut per seure.