Font de Collsagorga


L'Esquirol (Osona )
Coordenades GPS:42.0369,2.3704Clica per veure la ubicació.
Alçada:697 m
Accés:Lliure
Tipus:De xarxa
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Febrer 2017
Caminades:
I-241  Clica per enllaçar amb la caminada I-241.


Es troba dins el nucli urbà, a la zona de Collsagorga d'on rep el nom, una cinquantena de metres més amunt de la carretera de Tavertet.


Està formada per una construcció de base quadrada que acull un dipòsit i al davant la part frontal i visible de la font. La façana és rematada per una motllura feta de maons i per sobre acabada en forma angular com de coberta a dues vessants, tot pintat d'un color groguenc. A l'exterior, al centre de la part superior, hi ha un fanal.

El frontal queda endarrerit més d'un metre respecte la façana mitjançant un arc rebaixat. Dins, a mitja alçada, hi trobem l'aixeta de polsador per on raja l'aigua i sota seu un enreixat de ferro enlairat un pam per on desguassa. Al capdamunt hi ha una capelleta, protegida per vidre i enreixat, amb la imatge d'un sant.

Sota la capelleta una llosa de pedra amb l'any de la seva construcció, 1892, gravat en baix relleu.

Per últim, la bandera de L'Esquirol; groga, amb una bordura de peces negres i la cabra negra dels Cabrera, que recorda el castell de Cabrera, situat en aquest municipi. El castell fou el centre de la baronia del Cabrerès, que més endavant va esdevenir l'extens vescomtat de Cabrera.

Davant la font disposem d'una taula rectangular de pedra amb un banc per seure.

La font fou construïda l'any 1892, juntament amb la portada d'aigües al poble, promoguda per Josep Orra Postils amb la col·laboració de tot el veïnat. L'any 1950 es renova la font en commemoració d'aquest esdeveniment.