Font del Campàs


L'Esquirol (Osona )
Coordenades GPS:42.0348,2.3796Clica per veure la ubicació.
Alçada:698 m
Accés:Permès, però dins de propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Febrer 2017
Caminades:
I-241  Clica per enllaçar amb la caminada I-241.


Localitzem aquesta font als afores per l'est del nucli de L'Esquirol pel, a un centenar de metres al sud-est de la masia del Campàs i per sota del camí que porta a Cantonigròs i la Foradada.
Per accedir-hi cal que ens situem al capdamunt del carrer del Pont, just quan aquest mor a la carretera de Tavertet. Aquí prenem la carretera a l'esquerra, en direcció al poble de L'Esquirol, durant escassos 50 metres, fins que trobem a la dreta una pista de terra amb diferents cartells al començament; un d'ells, de ferro, ens assenyala la Foradada i les Fontiques. Doncs ens acomiadem de la carretera i agafem aquesta pista que surt per la dreta, traspassem una barrera que tanca el pas als vehicles i uns 200 metres més enllà som davant de l'accés a masia del Campàs. Deixem el camí de l'esquerra que es fica dins la propietat i continuem pel que surt per la dreta, assenyalat amb franges blanques i vermelles, entre camps de conreu. Al cap de només 75 metres trobarem un caminet que arrenca per l'esquerra i ens aboca a la font, la qual resta a només 10 metres i per sota del camí.


Es tracta d'una sòlida font de pedra inserida al marge. La part central està endarrerida dos metres respecte la seva façana, aixoplugada sota una volta de mig punt. En aquest espai s'hi ubica la sortida de l'aigua mitjançant un petit broc de ferro situat a la part baixa. Un bassal quadrat que queda per sota del nivell del terra recull l'aigua.

A mitja alçada i a mà dreta queda el registre de la cisterna de captació, de ferro i tancat amb un cadenat.

A banda i banda disposem de dos bancs per seure, de pedra i rematats amb rajoles de terrissa.

Per damunt de la font hi passa el GR-151, una ruta d'art romànic que uneix les comarques del Bages, d'Osona i del Ripollès utilitzant com a fil conductor el Bisbe i Abat Oliba.