Font de les Fontiques de Baix


L'Esquirol (Osona )
Coordenades GPS:42.0351,2.3832Clica per veure la ubicació.
Alçada:725 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Febrer 2017
Caminades:
I-241  Clica per enllaçar amb la caminada I-241.


Localitzem aquesta font a una mica més d'un quilòmetre a l'est en línia recta del nucli urbà, a la zona coneguda com les Fontiques, per sobre del camí GR-151 que porta a Cantonigròs i a la Foradada.
Per accedir-hi cal que ens situem al capdamunt del carrer del Pont, just quan aquest mor a la carretera de Tavertet. Aquí prenem la carretera a l'esquerra, en direcció al poble de L'Esquirol, durant escassos 50 metres, fins que trobem a la dreta una pista de terra amb diferents cartells al començament; un d'ells, de ferro, ens assenyala la Foradada i les Fontiques. Doncs ens acomiadem de la carretera i agafem aquesta pista que surt per la dreta, traspassem una barrera que tanca el pas als vehicles i uns 200 metres més enllà som davant de l'accés a masia del Campàs. Deixem el camí de l'esquerra que es fica dins la propietat i continuem pel que surt per la dreta. A partir d'aquí no deixem en cap moment les marques blanques i vermelles i 450 metres més tard serem al costat de la font, que ens queda un xic enlairada a mà dreta del camí.


Es tracta d'una cisterna de captació integrada al marge de la muntanya, de la qual només és visible la part frontal, d'obra mig arrebossada. L'aigua brolla per la part esquerra mitjançant un broc de pedra i cau al terra formant un petit bassal.

A la dreta hi ha un registre metàl·lic tancat amb un cadenat.

Per sota de la font hi passa el GR-151, una ruta d'art romànic que uneix les comarques del Bages, d'Osona i del Ripollès utilitzant com a fil conductor el Bisbe i Abat Oliba.