Font de les Fontiques


L'Esquirol (Osona )
Coordenades GPS:42.0349,2.3854Clica per veure la ubicació.
Alçada:732 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Febrer 2017
Caminades:
I-241  Clica per enllaçar amb la caminada I-241.


Emplaçada a quilòmetre i mig a l'est en línia recta del nucli urbà, a la zona coneguda com les Fontiques de qui rep el nom, per sota del camí GR-151 que porta a Cantonigròs i a la Foradada.
Per accedir-hi cal que ens situem al capdamunt del carrer del Pont, just quan aquest mor a la carretera de Tavertet. Aquí prenem la carretera a l'esquerra, en direcció al poble de L'Esquirol, durant escassos 50 metres, fins que trobem a la dreta una pista de terra amb diferents cartells al començament; un d'ells, de ferro, ens assenyala la Foradada i les Fontiques. Doncs ens acomiadem de la carretera i agafem aquesta pista que surt per la dreta, traspassem una barrera que tanca el pas als vehicles i uns 200 metres més enllà som davant de l'accés a masia del Campàs. Deixem el camí de l'esquerra que es fica dins la propietat i continuem pel que surt per la dreta. A partir d'aquí no deixem en cap moment les marques blanques i vermelles i 650 metres més tard serem al costat d'un cartell de ferro que ens queda a l'esquerra i que assenyala les Fontiques. Agafem doncs el corriol descendent que surt al costat del cartell i que en poc més de 15 metres ens aboca a la font.


La senzilla però alhora preuada font es troba en un replà situat per sota del sender, en un marge de fort desnivell, al fons del qual circula la riera de les Gorgues.

L'aigua brolla de la part baixa d'una paret rocallosa a través d'un broc de ferro encastat i cobert de molsa, cau a un petit bassal arran del terra i desguassa finalment al torrent.

Al capdamunt hi ha el nom de la font pintat en lletres vermelles, malgrat que ja molt desdibuixat degut al pas del temps.

A banda i banda del brollador disposem de dos bancs per seure.

Durant l'últim arranjament s'hi van instal·lar unes baranes de fusta que protegien del fort desnivell, però malauradament s'han fet malbé i es troben caigudes a terra.