Font de la Foradada


Cantonigròs (Osona )
Coordenades GPS:42.0410,2.3952Clica per veure la ubicació.
Alçada:768 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Febrer 2017
Caminades:
I-241  Clica per enllaçar amb la caminada I-241.


L'abundosa font es localitza a escassos 20 metres de l'emblemàtic salt de la Foradada, al costat del camí que hi mena, a l'interior de les ruïnes que encara resten d'un antic molí que utilitzava el desnivell del riu com a força motriu.
La manera més fàcil d'atansar-nos-hi és des de Cantonigròs. Deixem el vehicle a l'aparcament que hi ha al costat del camp de futbol i engeguem en baixada i direcció ponent pel camí que porta a L'Esquirol, seguint en tot moment les marques blanques i vermelles corresponents al GR-151. El camí està empedrat a trams i ben senyalitzat, davalla suaument fent ziga-zagues durant uns 750 metres, fins que arribem a una clariana amb un pal indicador; de les tres opcions que se'ns ofereixen, defugim el camí més ample que surt d'enfront i se'n va cap a L'Esquirol seguint les traces blanques i vermelles del GR, rebutgem també el brancal que marxa per la nostra dreta immediata en direcció nord'oest i prenem un corriol descendent que arrenca a la nostra dreta. Veurem en el primer arbre un senyal de ferro que ens assenyala la Foradada i a sota una marca de color groc. Seguim aquest sender en forta davallada i serpentejant per un camí molt arbrat i protegit a trams per baranes de fusta, durant uns 250 metres, fins que sobtadament ens apareix la roca de la Foradada amb el salt al costat i a mà dreta del camí les ruïnes de l'antic molí que acull la font.


La construcció que acull la font és tota de pedra, s'hi accedeix per una porta rematada amb un arc de mig punt. Dins hi trobem una única estança rectangular, d'uns quatre metres de llargada per dos d'amplada, amb coberta de volta i uns respiradors al sostre.

A la paret que queda enfront de l'entrada i a la part baixa és on s'ubica el brollador de pedra per on raja un bon doll d'aigua que omple un petit bassal i després vessa escolant-se pel terra, surt per la porta i desguassa al gorg.

Poc abans del salt de la Foradada, les aigües dels torrents del Sitjar, de Sant Julià i de la riera d'Aiats s'ajunten per formar la riera de les Gorgues. L'aigua del salt cau des d'una altura d'uns 25 metres.

La Foradada, que dóna nom a l'indret, és una gran cavitat natural oberta en la cinglera per un antic esfondrament. L'erosió de la roca ha configurat un indret bell i l'engorjat ofereix un admirable escenari paisatgístic.