Font de Cantonigròs


Cantonigròs (Osona )
Coordenades GPS:42.0389,2.4026Clica per veure la ubicació.
Alçada:918 m
Accés:Lliure
Tipus:De xarxa
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Febrer 2017
Caminades:
I-241  Clica per enllaçar amb la caminada I-241.


Font urbana erigida entre les cases dels números 47 i 49 del carrer Major.
El conjunt de la font queda adossat a la casa de l'esquerra, la número 47, entre aquesta i l'estret baixador que porta al camí de Tavertet.


És un porxo format per tres parets de pedra en angle recte i una teulada de teules a una sola vessant sustentada per embigat de fusta i el sol empedrat. El conjunt de l'estructura és coronat amb un acabat corbat i la data de la seva construcció ressaltada amb pedres, 1945.

A la paret del fons, sota una arcada de mig punt, hi trobem la sortida d'aigua provinent de la xarxa municipal, la qual és regulada per una aixeta de polsador. A sota, un taulell de pedra de cap a cap, on se li ha buidat la pica que recull l'aigua.

La paret de la dreta presenta una finestra en forma d'arc de mig punt.

Si baixem per l'estret baixador que surt pel costat de la font, només uns 10 metres més avall, trobarem un curiós porxo de pedra. De planta rectangular i teulada a tres aigües sustentada per un embigat de fusta, amb tres finestres de mig punt. Al mig de la façana principal hi ha una rajola amb l'any 1948 gravat, possiblement el de la seva construcció. Dins hi ha un únic banc de pedra per seure, arrambat a la paret del fons que li fa de respatller. Desconec la utilitat d'aquesta construcció, el més probable es que es tracti d'un lloc per trobar-se els veïns a recer de les inclemències del temps.