Font de l'Escudella


L'Esquirol (Osona )
Coordenades GPS:42.0281,2.3700Clica per veure la ubicació.
Alçada:647 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Febrer 2017


Localitzem aquesta font dins la zona recreativa que porta el seu nom, situada als afores del nucli urbà pel sud, a uns 300 metres a peu del carrer d'Osona.
Una de les formes d'atansar-s'hi és des de l'extrem sud del poble, concretament des del final del carrer d'Osona, quan aquest fa confluència amb el carrer Matagalls. Aquí caminem uns 30 metres en direcció sud i sortirem a una gran esplanada que ens quedarà a la dreta. Doncs a l'extrem contrari de l'esplanada arrenca en baixada i direcció sud-est un camí carreter que serpenteja per dins el bosc i ens duu, uns 150 metres més avall, a una bifurcació; rebutgem el brancal de l'esquerra i agafem el de la dreta, que marxa en sentit sud. Només uns 25 metres després som al costat d'una canonada d'aigua que ens queda a la dreta i d'un cartell que ens anuncia la font de l'Escudella. Doncs en aquest punt, a mà esquerra i per sota del camí queda la font.


La font és una paret de pedra que sustenta el camí, d'uns cinc metres d'amplada i dos i mig d'alçada. El seu frontal és fet amb maons vistos, al mig del qual hi ha gravada la data 1915, possiblement l'any de la seva construcció.

Disposa de diferents brolladors amb aigües de procedència diversa. A la dreta ens queda una aixeta de polsador per on raja aigua de la xarxa municipal, com així ho anuncia un cartell al damunt que ens diu que és potable. A l'esquerra tenim un brollador a la part baixa envoltat de formació tosca coberta de molsa i dos brocs al damunt, aquests de ferro i colzats, per on raja aigua natural. Un cartell al seu damunt ens avisa de que només serveix per rentar. A sota, un bassal allargat recull totes les aigües.

L'espai on es troba la font és una àmplia zona d'esbarjo amb taules i bancs per fer-hi una bona estada. També es permet l'acampada, sempre demanant permís a l'Ajuntament. L'espai el formen un gran prat herbat i diferents racons a l'ombra de vells plàtans.

Per la font hi passa el sender que porta a les Gorgues de Sant Bartomeu.