Font del Puig de la Bauma


Mura (Bages )
Coordenades GPS:41.6930,1.9624Clica per veure la ubicació.
Alçada:562 m
Accés:Permès, però dins de propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Març 2017
Caminades:
I-242  Clica per enllaçar amb la caminada I-242.


Localitzem aquesta cabalosa font a un centenar de metres al sud del Puig de la Bauma, situat a un quilòmetre i mig al sud-oest del nucli urbà de Mura.
Fins al Puig de la Bauma s'hi pot accedir fàcilment a través d'una pista forestal en bon estat que arrenca de la carretera de Rocafort, aproximadament a uns 2,5 quilòmetres del poble, a l'alçada del Pont del Puig. Un cop a la pista cal seguir-la durant una mica més de 2 quilòmetres i serem al Puig de la Balma. També ens hi podem atansar seguint la ruta de les Balmes, Masies i Molins, perfectament assenyalada mitjançant unes marques quadrades de color marró i que comença a l'Oficina d'Informació. Si l'anem seguint, ens durà al Puig de la Bauma.
Un cop siguem al Puig de la Bauma, al costat de la casa més moderna, trobarem una bigueta de fusta que ens indica la Teuleria amunt. Pugem doncs per unes escales i una vintena de metres més amunt som a un primer replà; rebutgem el primer camí a l'esquerra i el corriol a la dreta que porta a la Teuleria, nosaltres seguim pel segon camí a l'esquerra, el de més amunt, planer. En poc més de 60 metres serem al costat d'una gran bassa de reg, som a la font del Puig de la Bauma.


El conjunt està format per una gran bassa de reg, un clàssic safareig de ciment, un dipòsit cilíndric d'Uralita i una taula rectangular de pedra. Actualment l'aigua brolla generosament per una canonada de plàstic que omple la bassa.

L'aigua és captada uns metres més amunt de la font, emmagatzemada en grans dipòsits i canalitzada a la font i a la masia. Prop de la font podem veure una canalització d'obra coberta de teules àrabs per on es condueix l'aigua a la masia.

El Puig de la Balma és una masia espectacular encastada dins una gran balma de roca, datada del segle XII, i considerada actualment Conjunt Històric Cultural d'Agroturisme. A part de la curiositat pintoresca i visual, en el Puig de la Balma hi ha un Restaurant, una capella del segle XIV, un Museu d'eines antigues, i també la possibilitat de reservar allotjament.