Font de la Baga de la Vila


Mura (Bages )
Coordenades GPS:41.6932,1.9689Clica per veure la ubicació.
Alçada:570 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Març 2017
Caminades:
I-242  Clica per enllaçar amb la caminada I-242.


Està situada a uns 500 metres al sud-est en línia recta de la casa de la Vila, a la dreta del camí en direcció a Mura.
Fins a la casa de la Vila s'hi pot accedir fàcilment a través d'una pista forestal en bon estat que arrenca de la carretera de Rocafort, aproximadament a uns 2,5 quilòmetres del poble, a l'alçada del Pont del Puig. Un cop a la pista cal seguir-la durant una mica més de quilòmetre i mig. Un cop a la casa de la Vila, continuem per la pista a peu, inicialment en sentit sud, però una mica més de 150 metres més endavant descrivim un pronunciat revolt a l'esquerra al mateix temps que travessem a gual la riera dels Codolosos, adreçant-nos al nord-est, en direcció a Mura. Anem guanyant alçada poc a poc, fent alguna ziga-zaga, durant uns 600 metres, fins que trobem la font a mà dreta del camí i un xic enlairada.
La font queda uns cinc metres per sobre del camí, a la dreta si anem en direcció a Mura.


Es tracta d'una petita paret de pedres adossada al marge de la muntanya per on surt un tub de plàstic que aboca l'aigua a un abeurador allargat de pedra que descansa directament al terra.

Uns 10 metres per sobre de la font es troba la mina d'on es proveeix, molt amagada per la vegetació. Aquesta és una construcció de planta rectangular, tancada amb una atrotinada porta de fusta. Dins hi trobem una estança allargada coberta amb volta catalana i amb les parets arrebossades. L'aigua brolla generosament del seu interior, s'escola pel terra i omple una cisterna d'un pam de fondària. L'aigua deu estar canalitzada o la canonada que va a la font embossada, doncs no raja ni una gota pel broc de la font.