Font de Faja


Sales de Llierca (Garrotxa )
Coordenades GPS:42.2888,2.6305Clica per veure la ubicació.
Alçada:956 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Març 2017
Caminades:
I-243  Clica per enllaçar amb la caminada I-243.


Trobem aquesta font boscana a uns 225 metres al nord-est del coll de Faja, situat aquest a uns 6 quilòmetres al nord i en línia recta del nucli urbà de Tortellà.
Per accedir-hi cal que ens apropem al nucli urbà de Tortellà i un cop aquí agafem la carretera GIV-5236 que marxa inicialment en sentit nord-est. Passats els primers 750 metres deixem el trencall de Sales de Llierca a la dreta i continuem amunt, clarament ara en direcció nord. Ben aviat la carretera esdevindrà una pista revirada, amb trams cimentats i d'altres de terra, però en bon estat de conservació. Trobarem diferents bifurcacions; cal seguir les indicacions a l'Orri. Al cap d'uns cinc quilòmetres passem a frec del mas Monteia, 2,75 quilòmetres més amunt som al costat de la font de la Vorada i 400 metres més endavant deixem a la dreta l'accés a l'Orri. A partir d'aquí, i sempre per la pista, anirem seguint les indicacions a Bassegoda durant uns 2,7 quilòmetres, fins que arribem a un encreuament de camins amb un pal indicador. En aquest punt estacionem el vehicle i seguim a peu. Rebutgem la pista que marxa d'enfront cap a Bassegoda, també defugim un ample vial que se'n va per l'esquerra cap al coll de Faja i més enllà al Serradell, nosaltres prenem un camí que surt entre els dos en direcció ponent al començament. 275 metres després descrivim un revolt a l'esquerra, just en el punt que passem a frec d'un gran dipòsit d'aigua. Només una cinquantena de metres més amunt trobem la font de Faja a peu de camí i a mà esquerra.


La font és un mur de pedra adossat al marge de la muntanya, d'uns quatre metres d'amplada per dos d'alçada. A la part dreta hi trobem una de les sortides d'aigua, la qual és regulada per una aixeta de polsador que omple un llarg abeurador que descansa en un pedestal de pedres.

Al costat dret de l'abeurador sobreeix l'aigua sobrant de la cisterna de captació mitjançant una mànega de plàstic. Aquesta aigua cau directament al terra i s'escola camí avall.

Penjat en un arbre a l'altra banda del camí hi ha un cartell de fusta amb el nom de la font gravat en lletres blaves.

Completa el conjunt una taula rodona de pedra situada en un petit replà que queda damunt la font, entre aquesta i la cisterna de captació.

Una cinquantena de metres més avall hi ha un gran dipòsit municipal que possiblement s'omple amb l'aigua sobrant d'aquesta font.