La Fontica


Sales de Llierca (Garrotxa )
Coordenades GPS:42.2869,2.6458Clica per veure la ubicació.
Alçada:856 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Març 2017
Caminades:
I-243  Clica per enllaçar amb la caminada I-243.


La localitzem per sota de la pista que porta de Tortellà a Bassegoda, uns 9,5 quilòmetres al nord de Tortellà, per sota del pla de Quemenjar i a escassos 350 metres al nord-oest en línia recta de l'Orri.

Per accedir-hi cal que ens apropem al nucli urbà de Tortellà i un cop aquí agafem la carretera GIV-5236 que marxa inicialment en sentit nord-est. Passats els primers 750 metres deixem el trencall de Sales de Llierca a la dreta i continuem amunt, clarament ara en direcció nord. Ben aviat la carretera esdevindrà una pista revirada, amb trams cimentats i d'altres de terra, però en bon estat de conservació. Trobarem diferents bifurcacions; cal seguir les indicacions a l'Orri. Al cap d'uns cinc quilòmetres passem a frec del mas Monteia que deixem a la dreta, 2,75 quilòmetres més amunt som al costat de la font de la Vorada que ens queda a mà esquerra i 400 metres més endavant defugim a la dreta el camí que porta a l'Orri. Continuem pista amunt, seguint ara les indicacions a Bassegoda durant uns 1,4 quilòmetres més. En aquest punt cal estar atents, doncs per sota de la pista i a mà dreta queda la senzilla però alhora simpàtica Fontica. Des de la pista es pot veure el regueró d'aigua del desguàs de la font. Un petit corriol descendent de no més de 15 metres ens hi aboca.


La font es troba al marge rocallós que sustenta la pista. L'aigua brolla per un forat a la roca, s'escola fins una pedra que sobresurt en forma de cassoleta, surt per un broc de ferro i cau directament al terra formant un petit torrent.

Aquesta font la vam trobar de casualitat, no la tenia pas referenciada el dia de l'excursió, se m'havia passat per alt. Des de la pista vàrem veure un regalim d'aigua que ens va cridar l'atenció, doncs l'entorn estava força erm aquell dia. El broc estava obturat i l'aigua vessava per damunt de la pedra que fa de cassoleta. Vam desembossar el broc i netejar l'interior de la cassoleta. Va quedar tal com es veu a les fotografies. Va ser un bon regal de comiat de la caminada; una font ben simpàtica amb un bon rajolí d'aigua. Un cop a casa, gràcies als mapes de ICGC vaig saber que es tractava de la Fontica.