Font de Monteia


Sales de Llierca (Garrotxa )
Coordenades GPS:42.2686,2.6511Clica per veure la ubicació.
Alçada:707 m
Accés:Permès, però dins de propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Març 2017
Caminades:
I-243  Clica per enllaçar amb la caminada I-243.


Emplaçada al costat del mas Monteia de qui rep el nom, situat a peu de la pista que porta de Tortellà a Bassegoda, uns 4 quilòmetres al nord-est de Tortellà.
Per accedir-hi cal que ens apropem al nucli urbà de Tortellà i un cop aquí agafem la carretera GIV-5236 que marxa inicialment en sentit nord-est. Passats els primers 750 metres deixem el trencall de Sales de Llierca a la dreta i continuem amunt, clarament ara en direcció nord. Ben aviat la carretera esdevindrà una pista revirada, amb trams cimentats i d'altres de terra, però en bon estat de conservació. Trobarem diferents bifurcacions; cal seguir sempre les indicacions a l'Orri. Al cap d'uns cinc quilòmetres serem al costat del mas Monteia que ens queda a mà dreta. Doncs a la cantonada de la tanca de pedra que delimita la finca per la banda sud, a peu de pista, queda la font.


Més que una font, es tracta d'un abeurador. Està format per una construcció de pedra, de base quadrada i coberta plana que acull la cisterna de captació. L'aigua sobrant de la cisterna sobreeix a través d'una mànega de plàstic i omple dos llargs abeuradors de zenc que queden arrambats a la tanca per l'exterior, disposats en cascada, l'un a continuació de l'altre.