Fonts de l'Abeurador


Tortellà (Garrotxa )
Coordenades GPS:42.2339,2.6289Clica per veure la ubicació.
Alçada:265 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Març 2017


Erigides als afores del nucli urbà per l'oest, davant mateix de l'Abeurador i cinquanta metres més amunt del safareig municipal. Entre els números 16 i 17 del carrer d'Olot arrenca en baixada el carrer de l'Abeurador que en pocs metres ens hi aboca.


Les fonts queden baixant pel xaragai a mà esquerra, en un espai rectangular i enclotat mig metre respecte el nivell del passeig, a recer d'una vella paret de pedra i d'un muret baix que l'envolta. Dos conjunts d'esglaons a banda i banda permeten un còmode accés. L'aigua raja per dues aixetes de polsador disposades al frontal, a uns tres metres de distància entre elles i a mig metre d'alçada. A sota, dos bassals de forma circular arran del sòl que està enllosat recullen l'aigua.

A l'altra banda del xaragai, davant mateix de les fonts, queda l'abeurador. Aquest és de pedra, fa uns sis metre de llargada per mig d'amplada i està adossat a l'envellida paret que sustenta el marge. Tot el conjunt és cobert de molsa. L'aigua raja per diferents forats que hi ha repartits per la paret i regalima fins l'abeurador. Desguassa per l'esquerra a un bassal quadrat.

L'espai fou arranjat l'any 2010 conjuntament amb el Safareig, la font homònima i els camins d'accés.