Font del Safareig


Tortellà (Garrotxa )
Coordenades GPS:42.2335,2.6284Clica per veure la ubicació.
Alçada:259 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Març 2017


Emplaçada als afores del nucli urbà per l'oest, sota mateix del Safareig municipal. Darrere l'església engega el carrer de la Font. Només cal seguir-lo i ben aviat esdevé un agradable passeig que duu a la font i tot seguit al safareig.


El conjunt de la font queda enclotat un metre respecte el camí, delimitat per una paret de pedra rematada en forma arrodonida i amb un voraviu de maons, flanquejada per dos contraforts a banda i banda i pel propi camí. Dos conjunt d'esglaons permeten l'accés.

L'aigua raja regulada per una aixeta de polsador disposada a la part baixa del frontal i cau a un bassal semicircular arran del sòl que està pavimentat.

A només deu metres queda el Safareig de les Fonts, construït el 1886 i restaurat el 2010. El rentador fa 14 metres de llargada, 3,3 d'amplada i aproximadament un metre de profunditat, dividit entre un cos molt gran de forma rectangular i dos de més petits, de forma quadrada, ubicats als extrems. S'ha procurat que la restauració fos al màxim de respectuosa amb l'obra original i s'han utilitzar els mateixos materials del 1886. L'escultor Liberto Nogué (un tortellanenc que durant molts anys va viure a Seta i, un cop jubilat, ha tornat al poble) ha fet una placa que deixa constància de la restauració.