Font de Can Xervanda


Sant Joan Les Fonts (Garrotxa )
Coordenades GPS:42.2153,2.5061Clica per veure la ubicació.
Alçada:312 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Març 2017
Caminades:
I-244  Clica per enllaçar amb la caminada I-244.


Localitzada als afores del nucli urbà per nord-oest, al marge dret de la riera de Bianya, per sota de Can Xervanda de qui rep el nom.
Per accedir-hi ens podem situar a l'extrem nord-oest del poble, concretament a la cruïlla que formen el carrer de la Rompuda, el carrer Castanyer, el carrer Mas Morunys i el camí de Castellar de la Muntanya. De tots ells, prenem el camí de Castellar de la Muntanya que marxa en direcció nord-est. El seguim durant uns 125 metres, fins que siguem a mig revolt. Aquí abandonem l'asfalt i trenquem a l'esquerra per un caminet que s'endinsa en el bosc. Uns 100 metres més enllà trobarem un cartell que ens assenyala la font de Can Xervanda a la dreta. Fem cas al cartell i emprenem per un corriol descendent que arrenca per la dreta i que més avall esdevenen unes escales de pedra, serpentejant durant uns 40 metres, fins que ens aboca a la font i també a la riera de Bianya.


El conjunt està format per una paret transversal de pedra que reté les terres del marge de la muntanya. L'aigua brolla de la part baixa a través d'un broc de plàstic, cau a un primer bassal de pedra arran del replà que està empedrat, després passa a un altra basseta i acaba desguassant a la riera.

Disposa d'unes singulars taules de metall, amb una rajola decorativa al centre de cadascuna. També hi ha dos pedrissos per seure, un a cada banda de la font.

L'aigua que circula a través de les fissures de laves volcàniques s'emmagatzema entre els materials volcànics i els sedimentaris i apareix al peu dels espadats, com és el cas d'aquesta font.

Durant dècades, aquesta font i el seu entorn han estat espais d'esbarjo. La famosa gorga de Can Xervanda era un punt de trobada del jovent del municipi.