Font de Fontfreda


Sant Joan Les Fonts (Garrotxa )
Coordenades GPS:42.2131,2.4984Clica per veure la ubicació.
Alçada:339 m
Accés:Permès, però dins de propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Març 2017
Caminades:
I-244  Clica per enllaçar amb la caminada I-244.


La localitzem als afores del nucli urbà per l'oest, a 150 metres al sud en línia recta del mas la Fontfreda de qui rep el nom, emplaçada en el pla de Gibrella.
Hi ha diferents maneres d'atansar-s'hi, una d'elles és situant-nos a la part est de l'avinguda Llevant del poble de La Canya, a la confluència amb l'avinguda de l'Esport. En aquest punt cal seguir per un carrer que arrenca en sentit est, passa a frec d'unes cases que deixem a l'esquerra i de seguida gira envers l'esquerra, esdevenint un ample camí que 200 metres més enllà mor en un altre de transversal; a la dreta aniríem a la font de les Mulleres que resta a només 75 metres, nosaltres prenem el nou camí a l'esquerra durant 125 metres, fins que trobem un pal informatiu que ens indica la font de Fontfreda a la dreta. Prenem aquest corriol que circula en sentit nord-est, passem per sota Can Rabert Nou i mica en mica ens anem apropant al mas la Fontfreda, però no hi hem pas d'arribar. Quan haurem caminat uns 300 metres des que hem pres aquest corriol, arribem a una zona oberta amb diferents camins a seguir i on hi trobem unes fletxes de ferro; cal seguir uns 40 metres a la dreta i serem a la font de Fontfreda, la qual queda sota el marge d'un camp.


Es tracta d'una abundosa deu natural que brolla de sota unes pedres i forma una zona de mulleres. Una passera de pedres permet travessar les mulleres.

En aquest indret, sota els roures, era costum d'antic, el darrer dia de la Festa Major de Sant Joan, celebrar-hi un berenar que acabava amb una ballada de sardanes.