Font de les Mulleres


Sant Joan Les Fonts (Garrotxa )
Coordenades GPS:42.2102,2.4964Clica per veure la ubicació.
Alçada:353 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Març 2017
Caminades:
I-244  Clica per enllaçar amb la caminada I-244.


Localitzada als afores del nucli urbà per l'oest, a l'indret anomenat les Mulleres d'on prové el nom de la font, sota una zona d'horts.
Hi podem accedir fàcilment, fins i tot en cotxe. Si venim d'Olot per la carretera N-260, trobarem una rotonda (això és al punt quilomètric 85,5); a la dreta entraríem al nucli urbà de Sant Joan Les Fonts, nosaltres seguim direcció la Vall de Bianya. Immediatament haguem sortit de la rotonda cal trencar a la dreta en sentit nord pel camí de les Mulleres. 250 metres més enllà anem a parar a un camí que ens talla i que fem a l'esquerra. Doncs al cap de només 75 metres som al costat de la font que ens queda a mà esquerra.


Es tracta d'una antiga font. Una inscripció en una pedra al capdamunt del frontal ens indica que ja rajava l'any 1049.

La font queda per sota del camí, entre aquest i els horts que hi ha al damunt, delimitada per un espai quadrat i un xic enclotat, amb tres esglaons que ens faciliten l'accés.

Una vella paret de pedra adossada al marge que sustenta els horts fa de frontal. A la part baixa, l'aigua brolla per un broc de ferro i cau a un bassal rodó arran del sòl que està empedrat.

El desguàs de la font alimenta un llarg safareig situat a l'altra banda del camí.

Aquest espai tant fèrtil està envoltat de camps de cultiu i també hi trobem restes d'un jaciment prehistòric.

Davant de la font, dins una finca particular, hi havia el parc Sofia. El parc acollia una gran varietat d'arbres i flors autòctones i de diversos països.