Font de la Torre


Sant Pere Despuig (Garrotxa )
Coordenades GPS:42.2069,2.4369Clica per veure la ubicació.
Alçada:404 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Març 2017


Localitzem aquesta acollidora font a la zona de Sant Pere Despuig, a la Vall de Bianya. La font queda dins el bosc, a uns 300 metres al sud-oest de la Torre de Sant Pere que li dóna el nom i a uns 1,2 quilòmetres al sud-est en línia recta de l'església romànica de Sant Pere Despuig.
Ens hi podem atansar amb facilitat. Si sortim d'Olot per la carretera N-260 (també dita C-26) en direcció la Canya/Ripoll, a l'última rotonda de la Canya girem envers l'esquerra cap a la Vall de Bianya/Ripoll. Creuem Llocallou i L'Hostalnou de Bianya. Un cop passat aquest últim poble agafem la desviació que queda a l'esquerra en direcció Sant Pere Despuig per la carretera GIP-5222. Al cap d'un quilòmetre trenquem a l'esquerra per un ample vial que en no res ens duu a la Torre de Sant Pere que ens queda a mà esquerra. Aquí mirem de deixar el vehicle en un racó que no faci nosa i continuem a peu, pel mateix camí que hem vingut. De seguida creuem un pont que salva la riera de Santa Margarida, uns 175 metres més endavant descrivim un revolt a la dreta al mateix temps que defugim un camí que arrenca per l'esquerra i porta a la bonica font del Guitart. Només 75 metres més amunt, enlairada a l'esquerra del camí, ens espera la font.


Bonica font, molt completa i ben arranjada, erigida en un petit replà enlairat respecte del camí, envoltada tota ella per una barana de fusta amb una cadeneta que barra el pas.

El conjunt està format per una paret de pedra del país adossada al marge de la muntanya a dues vessants, amb dos altres parets més baixes que arrenquen a banda i banda en angle obert i que fan de respatller a uns bancs per seure que a més delimiten l'espai. Al mig una taula rodona, de pedra també. El sòl està enllosat.

Al centre de la paret se situa el gruixut brollador, de ferro i colzat, per on raja generosament l'aigua que omple un llarg abeurador de pedra picada que descansa directament al terra.

Presideix el frontal una llosa amb la imatge en relleu de la Mare de Déu, esculpida l'any 1966 per Joan Roqué Cargol (aquest artista, juntament amb una colla d'amics, n'han fet vàries més que han col·locat a diverses fonts de la comarca). Criden l'atenció dues petites lleixes de pedra que flanquegen la imatge, deurien posar-hi espelmes.

La Torre de Sant Pere és una antiga masia del segle XIV. És propietat de la família Vayreda des de mitjans del segle XIX, on el conegut pintor Joaquim Vayreda hi va trobar la seva millor font d'insipiració. Des de fa molts anys que la finca té com a activitat principal la producció de llet, i d'uns 10 anys ençà també funciona com a turisme rural.