Font Fresca


Santa Pau (Garrotxa )
Coordenades GPS:42.1513,2.5849Clica per veure la ubicació.
Alçada:419 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Març 2017


Localitzada als afores de Santa Pau pel nord-est, situada al marge esquerre de la riera de Sant Martí o torrent de la Terrada (segons quin mapa es miri) i a poca distància al nord de Can Patxet i del càmping homònim.
Em consta que des del càmping hi ha accés directe, però us explicaré com podeu atansar-vos-hi des del poble. Ens situem al nucli urbà de Santa Pau, concretament a l'avinguda dels Volcans (també carretera GI-524) des d'on prenem el carrer de Sant Martí en direcció nord. 900 metres més endavant arribem a una cruïlla; aquí defugim la carretera que se'n va per l'esquerra cap al veïnat del Mascou, també l'ample vial que surt d'enfront i girem a la dreta per una pista forestal de terra però que presenta un bon estat, en direcció llevant. Al cap d'uns 475 metres deixem un trencall a l'esquerra que puja a l'església de Sant Martí Vell i prop de 800 metres més enllà trobarem una clariana a la dreta des d¡on surt un caminet. En aquest punt cal estacionar el vehicle i seguir a peu pel caminet que davalla en sentit sud durant un centenar escàs de metres, fins que arribem a una petita esplanada amb una taula rodona i bancs de pedra. Sota l'esplanada, entre aquesta i la riera, es troba la font. Unes escales de pedra ens hi atansen.


La font queda en una llarga terrassa enlairada respecte la riera, a recer d'un llarg mur transversal de pedra que reté les terres de l'esplanada superior i envoltada per un muret baix que ens protegeix de la riera i que alhora delimita l'espai. Unes escales ens permeten pujar a l'esplanada i unes altres baixar a buscar la riera, la qual podem travessar per una passera de fusta.

El frontal de la font queda endarrerit un pam respecte la façana principal, sota una volta de pedra. L'aigua brolla per sis gruixuts brocs de ferro disposats a la part baixa, al mateix nivell i a un pam de distància entre ells. A sota, un bassal allargat arran del terra recull l'aigua que desguassa al torrent.

Disposem d'un llarg banc per seure a l'esquerre del mur transversal.