Font del Clavell o de Roca Negra


Santa Pau (Garrotxa )
Coordenades GPS:42.1410,2.5530Clica per veure la ubicació.
Alçada:550 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Març 2017


La localitzem a quilòmetre i mig a ponent del poble de Santa Pau, a la vessant nord-oest del volcà de Rocanegra, a peu de camí i uns 150 metres a llevant de Can Clavell de qui rep un dels seus noms, a poca distància del torrent de Rocanegra.
Podem arribar-hi en cotxe des del mateix poble de Santa Pau pel camí carreter que porta al volcà de Roca Negra, ben senyalitzat per diferents cartells: Al punt quilomètric 9 de la carretera GI-524 (això és a l'entrada de Santa Pau venint d'Olot) hi ha el trencall que hi mena; només cal seguir-lo durant 1,4 quilòmetres i serem al costat de la font.


La font és una petita construcció isolada, tota ella feta d'obra i rematada amb petites pedres volcàniques de color negrós, extretes de la gravera del volcà de Rocanegra que queda a pocs metres. Està formada per un pilar de base quadrada on s'hi ubica la sortida de l'aigua, regulada per una aixeta de polsador. L'aigua cau a una pica quadrada que es sustenta en un pedestal i la sobrant alimenta un abeurador situat al darrere de la font i adossat a aquesta.

Al capdamunt del frontal hi ha una llosa de pissarra amb un dels noms de la font gravat, Font de la Roca Negra i la data 1988 que deu ser la de la seva última restauració. Aquest li ve per estar enclavat a la falda del volcà del mateix nom. L'altre nom de la font, Font del Clavell, el trobem en un pal indicador a pocs metres de distància, i és degut a la proximitat amb Can Clavell.

Acompanyen la font una taula de fusta amb bancs per seure.