Font del Parc de Lourdes (1ª)


Arenys de Munt (Maresme )
Coordenades GPS:41.6164,2.5170 Clica per veure la ubicació.
Alçada:201 m
Accés:Lliure
Tipus:De xarxa
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Abril 2017
Caminades:
I-246  Clica per enllaçar amb la caminada I-246.


Trobem aquesta font d'aigua potable dins el parc de Lourdes, situat a només dos quilòmetres al nord-oest del nucli urbà d'Arenys de Munt.
S'hi accedeix per la carretera de Lourdes que és una pista forestal que surt del poble. Des de l'encreuament de la carretera BV-5031 amb la Rambla de Francesc Macià (està indicat el Parc de Lourdes), només cal remuntar la riera durant quilòmetre i mig, fins que arribem a la zona de lleure del Santuari de Lourdes, on trobarem a mà esquerra una àmplia esplanada per estacionar el vehicle amb comoditat (si és festiu cal que matineu, doncs s'acaba omplint). A l'extrem oest de l'esplanada comença el parc, amb un munt de taules rodones envoltades de bancs per seure repartides en diferents zones, barbacoes, serveis, i bar-restaurant. Just davant de l'edifici del restaurant, entre aquest i una de les zones de taules, trobem la primera de les dues fonts que hi ha en aquest indret, la qual he anomenat (1ª) per distingir-la de l'altra que resta a 150 metres a l'oest.


Es tracta d'una construcció isolada, d'obra arrebossada amb ciment, de planta rectangular i coberta de teules a dues vessants. El brollador queda dins una volta bastida en pedra. L'aigua es regulada per una aixeta de polsador i cau a una pica semicircular feta amb petites pedretes. Crida l'atenció la forma exterior de la façana principal.

El 1924 es va construir el santuari dedicat a la Verge de Lurda o Lourdes. És una reproducció de la gruta de Massabielle, el santuari francès de Lourdes, on segons la tradició, la Verge es va aparèixer a una nena l'any 1858.