Font del Parc de Lourdes (2ª)


Arenys de Munt (Maresme )
Coordenades GPS:41.6164,2.5153 Clica per veure la ubicació.
Alçada:212 m
Accés:Lliure
Tipus:De xarxa
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Abril 2017
Caminades:
I-246  Clica per enllaçar amb la caminada I-246.


Localitzem aquesta font d'aigua potable a l'extrem oest del parc de Lourdes, situat a només dos quilòmetres al nord-oest del nucli urbà d'Arenys de Munt.
S'hi accedeix per la carretera de Lourdes que és una pista forestal que surt del poble. Des de l'encreuament de la carretera BV-5031 amb la Rambla de Francesc Macià (està indicat el Parc de Lourdes), només cal remuntar la riera durant quilòmetre i mig, fins que arribem a la zona de lleure del Santuari de Lourdes, on trobarem a mà esquerra una àmplia esplanada per estacionar el vehicle amb comoditat (si és festiu cal que matineu, doncs s'acaba omplint). A l'extrem oest de l'esplanada comença el parc, amb un munt de taules rodones envoltades de bancs per seure repartides en diferents zones, barbacoes, serveis, i bar-restaurant. Travessem el parc en sentit oest; passem entre l'edifici del restaurant i la primera de les fonts que hi ha en aquest indret, a continuació deixem a l'esquerra el santuari de Lourdes que dóna nom al parc i un centenar de metres més enllà, adossat al marge esquerre de la muntanya, tenim la font d'aquesta fitxa, que he anomenat (2ª) per distingir-la de l'altra.


Actualment subministra aigua potable provinent de la xarxa d'abastiment municipal, però sembla ser que d'antic l'aigua que hi brollava era natural. Per damunt de la font encara es poden veure restes de les velles conduccions.

Construïda l'any 1935, tal com ho demostra el mosaic del capdamunt del frontal.

Es tracta d'una bonica construcció integrada al marge de la muntanya, bastida sota un gran arc de mig punt fet de maons i pedra.

La part interior volia simular una gruta, amb una mena de canalitzacions obrades al frontal per on s'escolava l'aigua i omplia una pica que resseguia de cap a cap.

El 1924 es va construir el santuari dedicat a la Verge de Lurda o Lourdes. És una reproducció de la gruta de Massabielle, el santuari francès de Lourdes, on segons la tradició, la Verge es va aparèixer a una nena l'any 1858.