Font de l'Aigua Roja


Arenys de Munt (Maresme )
Coordenades GPS:41.6137,2.4995 Clica per veure la ubicació.
Alçada:356 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Abril 2017
Caminades:
I-246  Clica per enllaçar amb la caminada I-246.


Erigida dins el bosc, a uns 3,5 quilòmetres al nord-oest en línia recta del nucli urbà d'Arenys de Munt i a uns 350 al nord-est de la Creu de Rupit.
Hi ha diferents maneres d'apropar-s'hi, una d'elles és a peu des del parc de Lourdes, al qual s'hi arriba en cotxe per la carretera de Lourdes que és una pista forestal perfectament indicada que surt del poble. Des de l'encreuament de la carretera BV-5031 amb la Rambla de Francesc Macià, només cal remuntar la riera durant quilòmetre i mig, fins que som a la zona de lleure del Santuari de Lourdes, on trobarem a mà esquerra una àmplia esplanada per estacionar el vehicle amb comoditat (si és festiu cal que matineu, doncs s'acaba omplint).
Ja a peu seguim per la mateixa pista per on hem vingut i amb el mateix sentit. Al cap d'uns 150 metres abandonem la pista que se'n va per la dreta passant per sota d'un petit pont que fa les funcions d'aqüeducte, nosaltres agafem un camí que surt per l'esquerra en sentit sud-oest. De seguida passem pel costat d'un antic pou que trobem enlairat a mà esquerra. El camí s'endinsa en el bosc i circula en paral·lel al torrent de la Milans que portem a l'esquerra. 200 metres més endavant arribem a una trifurcació de camins; de tots ells prenem el brancal de més a la dreta, mantenint però la direcció que dúiem. Al cap d'uns 250 metres sortim a una gran clariana. En aquest punt, a l'altra costat del torrent, hi ha la font de la Milans. Continuem pel camí que dúiem. Només 75 metres més enllà anem a parar a un camí més ample que ens talla; a la dreta aniríem a Can Framis, nosaltres l'agafem a l'esquerra, en lleugera pujada. Després d'uns 250 metres descrivim una corba a la dreta al mateix temps que ens allunyem de la riera i ens encarem al nord-est. Encara no 100 metres més amunt, el camí mor en una ampla pista forestal transversal que fem a l'esquerra. La pista marxa per una zona amb més insolació, en direcció sud-oest. Al cap d'uns 250 metres creuem el torrent de Sobirans i 175 metres més endavant, just a l'entrada d'un revolt a la dreta, abandonem la pista i continuem per un camí que surt d'enfront, en pujada també. Al començament hi ha un pal informatiu que ens assenyala la font i només una quarantena de metres més amunt trobem una altra bigueta informativa; a escassos 15 metres a la dreta del camí ens espera la bonica font.


La font queda en un petit replà enlairat respecte del camí. És una paret frontal obrada en pedra i maons adossada al marge de la muntanya, de metre i mig d'amplada i el mateix d'alçada, acabada en forma arrodonida. L'aigua brolla per un curt tub d'acer inoxidable i omple un abeurador rectangular que descansa al terra.

Al mig del frontal hi ha un mosaic fet amb rajoles de ceràmica on hi diu L'Aigua Roja (ferruginosa).

La seva aigua és ferruginosa i antigament servia d'abeurador pels animals.

Fou arranjada fa uns anys per un grup de voluntaris. Es troba envoltada de vegetació de ribera, com avellaners, cirerers, heures i roldor.