Font del Cantó


Castellar de n'Hug (Berguedà )
Coordenades GPS:42.2829,2.0171 Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,396 m
Accés:Lliure
Tipus:De xarxa
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Abril 2017


Font d'aigua provinent de la xarxa municipal, erigida a la plaça de la Generalitat, al costat de l'església, entre Cal Plats i el carrer de Dalt.


La font, tota ella de pedra, queda adossada a la paret d'una casa, en un petit replà enlairat de la plaça i formant un agradable racó ben engalanat de flors. El seu frontal, de pedra porosa a diferència de la resta, queda endarrerit una mica més de mig metre respecte la façana principal, aixoplugat sota una volta de pedra. Dins hi trobem la sortida de l'aigua regulada per una aixeta de polsador, una pica semicircular que la recull i dos bancs per seure.

A la paret de l'esquerra hi ha un mosaic de rajoles de ceràmica amb un escrit dedicat a la font que diu així:
T'ajudo a anar net.
Calmo la teva set.
Alleujo la teva calor.
Visquem amb germanor
en aquest bonic indret.

A l'exterior, a l'extrem superior dret de la façana, hi tenim una llosa de pedra amb el nom de la font gravat.

Diuen que en tota celebració hi ha d'haver-hi cava i potser per això l'Ajuntament de Castellar de n'Hug va decidir que per inaugurar la font del Cantó calia que hi ragés cava. Fou inaugurada el 29 de setembre de 2010, festivitat del seu patró, Sant Miquel. Es tracta de la reconstrucció d'una antiga font que s'havia fet el 1905 i que al 1950 es va destruir. Segons el primer tinent d'alcalde, Salvador Juncà, molta gent tenia "molt bon record perquè era molt maca". La nova font es va reconstruir amb pedra, tal com era en el passat i a més es va aprofitar per reordenar l'espai on s'ubica.