Les Fonts del Llobregat


Castellar de n'Hug (Berguedà )
Coordenades GPS:42.2823,2.0129Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,283 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Abril 2017


Es troben a uns 300 metres a ponent en línia recta del nucli urbà de Castellar de n'Hug.
Des dels aparcaments de l'entrada del poble arrenca un camí ben senyalitzat que ens uns 550 metres de davallada ens hi aboca. El camí està perfectament arranjat; amb esglaons de pedra, baranes i un seguit de panells informatius.


Es considera el naixement del riu Llobregat, un dels més importants de Catalunya. L'indret és digne de ser visitat per la seva espectacularitat, sobretot en temps d'aigües abundoses.

Amb tota la força de la natura, les fonts on neix el riu brollen directament dels cingles que voregen Castellar de N'Hug, i formen una abundosa i ràpida cascada. L'aigua travessa, senyora i fresa, àgil i viva, uns paratges que només semblen existir perquè ella faci el seu curs cap a la plana.

Diuen que l'aigua que brolla de les Fonts del Llobregat són les llàgrimes d'unes nenes que una bruixa va matar. El motiu: volia que la seva filla fos la més maca de la comarca. També explica la llegenda que de vegades un color vermellós tenyeix les aigües. No és més que el polsim en què es va convertir la bruixa quan les aigües van brollar de les roques i la van fer desaparèixer.