Font del Sofre


Castellar de n'Hug (Berguedà )
Coordenades GPS:42.2745,2.0051 Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,119 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Abril 2017


Emplaçada a uns 1,3 quilòmetres al sud-oest en línia recta del nucli urbà de Castellar de n'Hug, al marge dret del torrent de Ca la Beneta. Caldrà caminar uns 750 metres per veure-la.
Per accedir-hi ens situem davant de l'hostal Les Fonts, ubicat al punt quilomètric 8 de la carretera BV-4031 que porta de la Pobla de Lillet a Castellar de n'Hug (al costat de l'hostal hi ha el Pont de la Farga Vella i el seu saltant d'aigua, ambdós valen la pena de veure). A peu de carretera i a l'altra costat de l'hostal ja veiem una bigueta informativa que ens assenyala la font. Del seu costat arrenquen unes escales de fusta que de seguida esdevenen un agradable sender que circula per dins el bosc en lleugera baixada i direcció sud-oest. El camí està ben fressat i és fàcil de seguir, a més a més ens acompanyen les marques blanques i vermelles del GR alhora que unes estaques amb una fletxa negra sobre un cercle groc. Al cap d'uns 550 metres arribem a una bifurcació; en aquest punt abandonem les marques del GR que se'n van per la dreta i prenem el brancal de l'esquerra, seguint les fletxes negres sobre groc. De mica en mica el pendent es va acusant al mateix temps que serpentegem i ens apropem al torrent, el qual assolim abans de 200 metres. La font ens queda just a mà esquerra, a la mateixa llera.


La font consisteix en una paret obrada en pedra que acull la cisterna de captació, accessible a través d'una finestra rectangular, a la qual només li resten les frontisses. A la dreta i a mig metre del terra hi ha el broc de ferro galvanitzat per on goteja l'aigua que cau directament al torrent.

Si mirem a través de l'obertura podrem observar com s'escola l'aigua sulfurosa i com ha tenyit tot el voltant de color groguenc.

Damunt la font, al costat del camí, hi tenim un cartell de fusta amb el seu nom gravat.

Pocs metres torrent amunt hi ha un petit salt d'aigua amb un bonic gorg.