Font del Teuler


Castellar de n'Hug (Berguedà )
Coordenades GPS:42.2746,1.9927 Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,087 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Abril 2017


Es troba a dos quilòmetres i mig al sud-oest del poble de Castellar de n'Hug, a escassos 75 metres al nord de l'església de Sant Vicenç de Rus, per sobre de la carretera BV-4031 que porta de la Pobla de Lillet a Castellar de n'Hug.
Per accedir-hi cal que ens situem a la carretera esmentada en direcció a Castellar de N'Hug, aproximadament al punt quilomètric 5,9 (això és uns 150 metres un cop hem deixat enrere el trencall de l'església, al primer revolt pronunciat a l'esquerra), on podem estacionar el vehicle amb comoditat.
Malgrat que la font és visible des de la carretera, de fet resta enlairada i a només 10 metres d'aquesta, és millor atansar-s'hi tot fent una petita marrada i així evitar una grimpadeta: A peu de carretera, just al començament del revolt, trobarem a mà dreta un pal informatiu que ens l'assenyala i unes estaques de fusta amb una fletxa al capdamunt sobre un cercle grog que ens acompanyaran durant escassos 120 metres.


La font és un mur obrat en pedra del país adossat al marge i que serveix alhora per retenir les terres d'una petita esplanada que hi ha al damunt i per acollir la font. No té broc, ni pica, ni bassal, tant sols una obertura a la part de baix del mur per on brolla l'aigua, s'escola marge avall i desguassa pel voral de la carretera.

Al costat de la font hi ha un cartell de fusta amb el seu nom gravat.

Per sobre de la font hi ha una esplanada arbrada (s'hi passa si venim pel camí marcat) amb un sòlid mur de pedra, el qual conté una altra obertura per on també raja aigua. A pocs metres podem veure uns degotalls. Possiblement, a font és conseqüència d'aquests dos elements.

A escassos 75 metres queda l'església de Sant Vicenç de Rus, una de les joies més preuades del romànic llombard del Berguedà. Conserva una pila baptismal, pintures murals del gòtic lineal i reproducció de pintures murals del segle XII.