Font de Sant Antoni


Sant Julià de Cerdanyola (Berguedà )
Coordenades GPS:42.2163,1.9169 Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,138 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Abril 2017


La localitzem a uns 2 quilòmetres al sud-est del nucli urbà de Sant Julià de Cerdanyola, al costat de la pista forestal cimentada que porta del poble al santuari de Falgars i dins la petita zona de lleure que porta el seu nom.
Per accedir-hi cal que primer ens apropem a Sant Julià de Cerdanyola per la revirada carretera BV-4021 provinent de Guardiola de Berguedà. Un cop a l'entrada del poble trobarem una cruïlla; defugim el brancal que surt d'enfront i es fica dins el poble, nosaltres prenem el de l'esquerra (hi ha un cartell que ens assenyala la font), cap al santuari de Falgars. Només 150 metres més endavant passem a frec de la font del Castell que deixem a mà dreta i continuem endavant, sempre per la pista cimentada, en direcció sud-est i seguint tothora els senyals que ens indiquen la font de Sant Antoni i el santuari de Falgars. Al cap d'uns 2,1 quilòmetres trobarem la font a la dreta del camí.


El dia de la meva visita a aquesta font no vaig poder retratar-la amb comoditat, doncs hi havia vàries famílies fent foc i la tenien plena d'estris de cuina i menjar, no vaig gosar molestar-los. La fotografia de detall de la font que veieu me l'han permès penjar molt amablement els companys del bloc Som de Pícnic, les dues de conjunt són extretes de GoogleMaps.

La font presideix la petita àrea d'esbarjo que duu el seu nom, la qual disposa de 3 taules de fusta i ciment, un bloc amb tres barbacoes, tot ben ombrejat i enllosat.

La font consisteix en un mur transversal de pedra del país, lleugerament més alt de la part central i acabat en forma arrodonida. El seu frontal, d'uns 2,5x2,5 metres, està emmarcat sota una volta i és on s'hi ubica la sortida de l'aigua regulada per una aixeta de polsador i una pica semicircular a sota que la recull.

Encapçala la font un mosaic de rajoles de ceràmica amb la imatge de Sant Antoni de Pàdua.

A banda i banda de la font arrenquen en angle recte dos bancs de pedra per seure.