Font del Castell


Sant Julià de Cerdanyola (Berguedà )
Coordenades GPS:42.2224,1.8949 Clica per veure la ubicació.
Alçada:960 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Abril 2017


L'abundosa font es troba sota el Castell, a la sortida del poble pel sud-est en direcció a Falgars.
Per accedir-hi cal que primer ens apropem a Sant Julià de Cerdanyola per la revirada carretera BV-4021 provinent de Guardiola de Berguedà. Un cop a l'entrada del poble trobarem una cruïlla; defugim el brancal que surt d'enfront i es fica dins el poble, nosaltres prenem el de l'esquerra (hi ha un cartell que ens assenyala la font), cap al santuari de Falgars. Només 150 metres més endavant som al costat de la font que ens queda a mà dreta, presidint una petita àrea de lleure.


La font queda en un racó delimitat per les escales que pugen al Castell i un mur de pedra que sustenta una terrassa que hi ha al damunt. L'aigua brolla generosament per quatre brocs disposats a la part baixa del mur més llarg, l'un al costat de l'altre i a un pam de distància; els tres de més a la dreta són curts brocs rodons de ferro, mentre que el de l'esquerra és més gran i quadrat, sembla ser el sobreeixidor. A sota i arran del sòl que està empedrat, un llarg bassal rectangular recull l'aigua.

A l'esquerra de la font, adossat al mur, hi tenim un banc per seure, d'obra arrebossada i rematat amb rajoles, sota l'escala n'hi ha un altre, aquest de pedra.

Davant de la font disposem d'un replà ben ombrejat amb dues taules rodones de pedra i uns singulars tamborets en forma de bolets. A la part de dalt també hi ha un altre espai amb tres taules més i els respectius tamborets.