Les Nou Fonts


Sant Julià de Cerdanyola (Berguedà )
Coordenades GPS:42.2259,1.8841 Clica per veure la ubicació.
Alçada:805 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Abril 2017


Localitzem aquest bell indret a uns 800 metres al nord-oest en línia recta del nucli de Sant Julià de Cerdanyola, entre aquest i Guardiola de Berguedà, per sobre del marge esquerre del torrent de Greixot o riu de Cerdanyola. Per atansar-s'hi cal caminar uns 400 metres.
Per arribar-hi cal que primer ens apropem a Guardiola de Berguedà per la carretera C-16/E9. Ens desviem a la sortida Sant Julià de Cerdanyola/La Pobla de Lillet/Ripoll. Tot seguit entrem en una rotonda; agafem el trencant a mà dreta que porta a Sant Julià de Cerdanyola (carretera BV-4021). Uns 400 metres més amunt, al primer revolt de la pujada, també a mà dreta, surt un camí estret que porta a les Nou Fonts (hi ha un cartell metàl·lic que ens l'assenyala). Cal deixar el cotxe a l'altra banda de la carretera on disposem d'un espai prou ampli.
Així doncs, ja a peu, prenem el caminet assenyalat a mitja corba. Al cap d'uns 75 metres travessem el torrent de Greixot o riu de Cerdanyola, passat el qual esdevé un corriol que s'endinsa en el bosc, en lleugera pujada i direcció sud-est. En algun tram trobarem diferents corriols, però només són dreceres, tots duen al mateix lloc. El camí ens aboca, 275 metres més amunt, a un racó ombrívol de gran bellesa, les Nou Fonts.


Es tracta d'un espai allargat, a recer del marge de la muntanya que ens queda a la dreta i el torrent a baix a l'esquerra, protegit per una barana de pedra.

Bell paratge natural de bosc caducifoli, amb cascada inclosa. L'aigua de les fonts i dels rierols propers raja tot l'any. Hi ha una taula rodona amb bancs que l'envolten sota la balma del final, també disposem d'altres bancs o taules de pedra al començament.

De totes les surgències, (deuen haver-n'hi nou, doncs així s'anomena el lloc), destaquen les que hi ha a la meitat de l'indret, entre les primeres taules de pedra i la balma final, a mà dreta. Es tracta d'una font de tres cabalosos brocs de pedra que aboquen l'aigua directament al terra, escolant-se cap al torrent.

Sota la balma i també al seu costat hi ha uns degotalls que per on regalima l'aigua.