Font de la Cova o de la Mare de Déu


La Nou de Berguedà (Berguedà )
Coordenades GPS:42.1624,1.8843 Clica per veure la ubicació.
Alçada:811 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Abril 2017


Localitzada a mig quilòmetre al sud del petit poble de La Nou de Berguedà, escassos 125 metres per sota del santuari de Lourdes.
Per arribar-hi, cal primer accedir a la Nou de Berguedà per la carretera BV-4022 que es pren al punt quilomètric 107,9 de la carretera C-17/E-9, a la cua del pantà de la Baells. Quan haurem fet uns 4,4 quilòmetres i ja siguem prop del poble, defugim el brancal de l'esquerra que ens atansaria al nucli urbà i agafem el desviament de la dreta que en no res ens aboca a una gran esplanada presidida pel santuari de Lourdes. Ja a peu ens situem davant de l'església; al costat de la façana est, la de l'esquerra, arrenquen unes escales que ens baixen directament a la gruta i font (està assenyalada).


El conjunt de la font queda al costat del torrent, en una terrassa enlairada respecte d'aquest; està format per una gruta on s'hi venera una imatge de la Mare de Déu i que a més acull la font principal, també hi ha una petita construcció d'obra tancada per una porta i dos brolladors més. La gruta està sempre ben engalanada amb flors i espelmes.

La font principal es troba dins la gruta, a la part baixa. Són tres brocs de ferro en forma de caneló obert, alineats l'un al costat de l'altre i a un pam de distància, per on raja l'aigua que cau a un bassal rectangular d'obra arrebossada.

A l'esquerra de la gruta, entre aquesta i la petita construcció, tenim dos brolladors més adossats al marge de la muntanya a través d'una paret de pedra. Els brocs son de ferro, queden a la part més baixa de la paret separats un metre entre ells i aboquen l'aigua a dos bassals rectangulars arran del sòl. Ambdós estan separats per uns singulars murets baixos en forma de L.

Mossèn Antoni, imitant els fets de Lourdes, volgué que la petita font de Sant Isidre, que hi havia vora el torrent, es digués la "Font de la Mare de Déu". Així es rebatejà el 1881. Aprofitant la roca, s'hi modela una gruta, s'hi posà una imatge de la Verge i s'hi construí un petit balneari. En els annals del santuari s'hi narren algunes curacions, atribuïdes a la Mare de Déu i a l'aigua d'aquesta font.