Font de la Basseta


Cercs (Berguedà )
Coordenades GPS:42.1455,1.8600 Clica per veure la ubicació.
Alçada:640 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Abril 2017


Localitzada dins el nucli urbà de Cercs, al costat del torrent de les Garrigues i a peu de l'antiga carretera de Ribes, la C-1411z que travessa el poble.
Si entrem a Cercs pel sud, 250 metres després d'haver passat per sota l'autovia, trobarem a mà esquerra la font de Ca la Bòrnia i només 40 metres més enllà, aquesta de la Basseta.


És una de les fonts més concorregudes i visitades de la comarca, acostuma a haver-hi cua de gent per omplir garrafes d'aigua.

El conjunt, format per la font i el safareig, queda en una petita terrassa enclotada respecte la carretera i enlairada del torrent, protegida d'aquest per baranes de fusta. L'accés es fa per esglaons que salven el petit desnivell amb la rasant de la carretera.

L'aigua que brolla per la font sorgeix de manera natural uns metres més amunt, però està canalitzada i habilitada amb vuit sortidors que surten de la paret que sustenta l'aparcament del damunt i faciliten la feina dels qui en van a buscar. Totes les canelles són d'acer inoxidable, set de les vuit són colzades, mentre que l'última és diferent a les altres. Les dues dels extrems aboquen l'aigua directament a un bassal, les centrals ho fan a un enreixat de ferro que serveix per descansar les garrafes mentre s'omplen.

El safareig fou construït a començaments dels anys vint del present segle i realitzada la coberta cap al 1950. És de planta rectangular amb una única pica. La paret de la font li serveix de suport en una de les bandes. Queda aixoplugat sota una coberta de teules a una única vessant amb embigat de fusta. Juntament amb el safareig del torrent de Peguera és un dels més antics del municipi, si bé aquest és una mica més tardà i ha sofert diferents transformacions al llarg del present segle.

Pocs metres més amunt d'aquesta font hi ha el berenador, situat a l'entorn de l'anomenada font Gran. Al costat dels aparcaments del berenador, a la part baixa del marge de la muntanya, trobarem dues fonts més, separades només 10 metres entre elles. Hi ha una circulació continuada d'aigua entre les fonts properes i el mateix torrent de les Garrigues.