Font Gran


Cercs (Berguedà )
Coordenades GPS:42.14534,1.8582Clica per veure la ubicació.
Alçada:655 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Abril 2017


Emplaçada dins de l'àrea recreativa del mateix nom, situada al nucli urbà de Cercs, just al costat del torrent de les Garrigues.
L'accés és senzill, doncs està indicat.
Si entrem a Cercs pel sud, 250 metres després d'haver passat per sota l'autovia, trobarem a mà esquerra la font de Ca la Bòrnia i només 40 metres més enllà, la font i safareig de la Basseta. Aquí disposem d'uns aparcaments. Només cal pujar a peu en direcció a la zona de lleure i travessar-la. La font Gran queda uns 10 metres més amunt del bar, a la part de baix d'una paret rocallosa, entre aquesta i la llera esquerra del torrent.


Es tracta d'una cabalosa surgència natural d'aigua que brolla de la part inferior de la paret rocallosa i es bifurca en dos brancals en forma de V invertida, després és canalitzada per sota del paviment.

La zona de pícnic on es troba la font ja s'utilitzava com a tal fa uns vuitanta anys. És un lloc ideal per passar un dia en família. A part de la font natural, que brolla directament de la roca, hi ha fogons, taules per menjar, serveis i un quiosc. També disposa d'una pista per fer-hi esports, balls i activitats de lleure.

Pocs metres més avall d'aquesta font, al costat dels aparcaments del berenador, a la part baixa del marge de la muntanya, trobarem dues fonts més, separades només 10 metres entre elles. Hi ha una circulació continuada d'aigua entre les fonts properes i el mateix torrent de les Garrigues.