Font de Rajols


Tavertet (Osona )
Coordenades GPS:42.0195,2.4416Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,058 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Maig 2017
Caminades:
I-250  Clica per enllaçar amb la caminada I-250.


També coneguda com la font de la Verge Gelada. Està emplaçada dins l'espai natural dels Cingles de l'Avenc de Tavertet, enmig de la fageda de Rajols, molt fresca i agradable, una de les grans fagedes del Collsacabra. La font resta a uns 200 metres a ponent del mas de Rajols de qui pren el nom i a peu de la pista que porta de Rupit a Tavertet passant per l'Avenc.
Per accedir-hi ens situem a l'alçada del punt quilomètric 28,6 de la carretera C-153 que porta de Cantonigròs a Rupit. En aquest punt arrenca en direcció més aviat sud una estreta pista cimentada que duu a Tavertet. Només cal seguir-la durant 1,7 quilòmetres i serem al costat de la font.
Hi podem atènyer també des de Tavertet, seguint el GR-2 pel camí de Rupit que voreja els cingles i passa prop de les masies de l'Avenc i de Rajols, però en aquest cas la distància és més llarga.


La font queda en una raconada, adossada al marge de la muntanya i al costat del torrent. És obrada en pedra del país, formant un petit mur en angle que delimita l'espai i alhora reté les terres. L'aigua brolla per una aixeta de polsador situada a la part baixa i també sobreeix per un broc colzat disposat al damunt. A sota, un bassal de pedra amb un enreixat de ferro recull l'aigua i aquesta desguassa per sota la pista al torrent. A banda i banda de la font arrenquen dos bancs de pedra per seure.

Cal destacar la capelleta amb la imatge de la Mare de Déu de la Gelada, tant antiga com la font. La capelleta és feta de pedra, amb teulada de lloses a dues vessants i tancada per un enreixat de ferro. Al capdamunt podem veure un vell escut esculpit a la pedra.

Aquesta font del segle XVIII, amb la gran taula allargada i els seus seients de pedra, és lloc ideal per fer un berenar tal com s'ha vingut fent des de temps immemorials.

Fa uns anys és va arranjar la font i l'entorn; rebaixar el nivell del sòl on s'hi havia anat acumulant amb el temps molt de sediment i terra, enllosar el terra amb pedra del país, arreglar els murs de contenció, condicionar els desguàs i restaurar el llarg banc de pedra.

El mas de Rajols, a causa dels efectes devastadors d'un terratrèmol, el 1800, es va tornar a construir desplaçat uns 30 metres de la ubicació inicial.