Font de Montgrony


Montgrony (Ripollès )
Coordenades GPS:42.2657,2.0854Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,360 m
Accés:Permès, però dins de propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Canalitzada
Última visita:Juny 2017
Caminades:
I-251  Clica per enllaçar amb la caminada I-251.


La font és ubicada dins el pati del santuari de Montgrony, just sota les escales que pugen a la capella de la Mare de Déu de Montgrony i al costat de l'entrada a l'hostatgeria.
Per arribar al santuari de Montgrony cal dirigir-nos a Campdevànol per la carretera N-260 i d'allà continuar per la carretera GI-401 que porta a la Pobla de Lillet. Uns 2,5 quilòmetres desprès de deixar enrere Gombrèn, cal trencar a la dreta per una carretera que duu a Castellar de n'Hug i uns 1,7 quilòmetres més endavant ens desviem a la dreta per una pista cimentada i revirada que en uns 3,8 quilòmetres ens condueix als peus del santuari. A l'entrada hi ha un aparcament on podem estacionar el vehicle. Al final de l'aparcament prenem la rampa que puja al santuari, amb la cinglera a l'esquerra i una barana de fusta a la dreta. Escassos 40 metres més endavant ja som a l'entrada del conjunt del santuari. La porta dóna directament accés al pati on es troba la font.


La font queda sota les escales, aixoplugada per una àmplia volta de pedra i enlairada tres esglaons respecte del nivell del pati. Dins tenim un espai d'uns tres metres d'amplada per altres tres de fons, flanquejat per dos bancs de pedra i amb una tauleta al mig.

A la paret del fons és on hi ha la sortida de l'aigua mitjançant un simple ràcord a la paret, sense broc ni aixeta. A sota una pica rectangular de pedra per recollir l'aigua. Al capdamunt del frontal a l'esquerra hi ha la imatge d'un sant i al seu costat un fanal.

Sembla ser que l'aigua ha estat canalitzada i fa anys que no raja ni gota. Malgrat tot, està molt ben conservada, neta i engalanada amb flors.