Font de la Mare de Déu de la LLet


Montgrony (Ripollès )
Coordenades GPS:42.2642,2.0888Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,247 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Juny 2017
Caminades:
I-251  Clica per enllaçar amb la caminada I-251.


Localitzada sota el santuari de Montgrony, a uns 300 metres al sud-est en línia recta d'aquest i molt a prop del camí que puja de Gombrèn al santuari.
S'hi pot accedir amb comoditat des del santuari de Montgrony. Per arribar al santuari cal dirigir-nos a Campdevànol per la carretera N-260 i d'allà continuar per la carretera GI-401 que porta a la Pobla de Lillet. Uns 2,5 quilòmetres desprès de deixar enrere Gombrèn, cal trencar a la dreta per una carretera que duu a Castellar de n'Hug i uns 1,7 quilòmetres més endavant ens desviem a la dreta per una pista cimentada i revirada que en uns 3,8 quilòmetres ens condueix als peus del santuari. A l'entrada hi ha un aparcament on podem estacionar el vehicle.
Des de l'aparcament agafem el GR que inicialment marxa en direcció sud-est cap al coll de Pardinellas. Aquest és el camí de romiatge que ens portaria fins a Gombrèn. Al cap d'uns 175 metres per una ampla pista i lleugera baixada, travessem una petita esplanada allargada, al final de la qual seguim per un estret sender de forta pendent, ben assenyalat amb franges blanques i vermelles. A mida que perdem alçada, la pendent es va suavitzant. Quan portem una mica més de 200 metres des de l'esplanada, obviem un trencall a l'esquerra que puja a la font del Prestill. Uns 75 metres més endavant el camí descriu un pronunciat revolt a la dreta, encarant-se al sud-oest. Al cap d'un 75 metres arribem a una bifurcació; defugim el camí principal que se'n va per l'esquerra en direcció al coll de Pardinella i seguim de front uns 25 metres més, fins que sortim a una clariana presidida per la font de la Mare de Déu de la Llet, avocada per les dones que alletaven els seus fills.


Es tracta d'una antiga i ferma construcció de pedra en forma de capella amb teulada de lloses a dues aigües i protegida per un vell enreixat de ferro sense porta. La font queda aixoplugada sota una volta. A l'interior disposem d'un espai rectangular d'uns tres metres per tres i mig, amb dos bancs de pedra adossats a les parets laterals que li fan de respatller. Un preuat abric en cas d'un canvi de temps sobtat.

Dins, a la part baixa de la paret del fons, hi trobem una imatge esculpida en pedra de la Verge per on brolla l'aigua de la font a través d'un tub que surt d'un dels seus pits i un altre broc queda situat a un nivell superior i a la dreta de la imatge, aquest últim és de ferro i colzat. L'aigua desguassa a l'exterior a través d'un canal obert que ressegueix el banc de la dreta. Al capdamunt del frontal hi ha una obertura que dóna accés directe a la cisterna de captació.

Al voltant de la imatge de la verge s'hi pot veure una inscripció on hi ha gravada la llegenda del trobament de la Mare de Déu que hi havia al santuari en època de Carlemany. Al damunt de la imatge la data, 1627, que és l'any que es va cobrir la font.

En aquest lloc, segons la tradició, l'any 804, hi fou trobada la primitiva imatge de la Mare de Déu. La pietat popular convertí la imatge de la font en patrona de les dones lactants.