Font Grossa


Gombrèn (Ripollès )
Coordenades GPS:42.2498,2.0907Clica per veure la ubicació.
Alçada:906 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Juny 2017


La localitzem a pocs metres de la llera esquerra del torrent de Barruell al seu pas pel poble.
Malgrat no està assenyalat, el seu accés és ben senzill, doncs recentment s'ha arranjat un bonic camí de passejada que hi mena. Ens hi podem atansar a peu des del bell mig del nucli urbà, per exemple ens situem a la plaça del Roser, davant mateix de l'església de Sant Pere, seran escassos 200 metres de caminar. Si sortim de Gombrèn per la carretera GI-402 en direcció a La Pobla de Lillet, tot just haguem deixat l'església de Sant Pere enrere, cal trencar a l'esquerra per l'avinguda Moisés Torrens. Uns 75 metres més avall, en el punt que comença un revolt a l'esquerra, hem d'agafar un caminet planer que arranca per la dreta i que circula en paral·lel amb el torrent. Una quarantena de metres després defugim unes escales a la dreta que pugen a la carretera, tot seguit rebutgem un primer pont a l'esquerra que salva la riera i entrem en una agradable parc on ens espera la font Grossa, la qual resta a uns 15 metres enfront nostre.


La font presideix un bucòlic i ombrívol racó ben endreçat, acompanyada del xiuxiueig de l'aigua del torrent i d'un petit pontet de pedra que harmonitza encara més l'espai. A l'altra banda del torrent hi ha una altra font, que al no conèixer el seu nom l'he anomenat del Torrent. De ben segur un bon lloc per fer-hi una passejada.

Es tracta d'una ferma construcció de pedra integrada en part al marge, coberta per una àmplia volta de pedra arrebossada i enclotada metre i mig per sota del nivell de l'esplanada, amb uns esglaons de pedra que ens permeten baixar-hi amb total comoditat. Un cop a baix ens espera un primer espai arrecerat per un mur en angle recte que alhora fa de barana.

A l'interior disposem d'un espai quadrat d'uns tres per tres metres, amb dos bancs de pedra adossats a les parets laterals que li fan de respatller. A la part baixa de la paret del fons, que està feta de carreus de pedra ben escairats, hi trobem la sortida de l'aigua mitjançant una vella aixeta de maneta. L'aigua cau a un bassal quadrat arran del sòl que està empedrat.

Al capdamunt del frontal hi ha una argolla de ferro.