Font del Cortal


Gombrèn (Ripollès )
Coordenades GPS:42.2466,2.0797Clica per veure la ubicació.
Alçada:917 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Juny 2017


Es troba a uns 1,2 quilòmetres a ponent del nucli urbà de Gombrèn, al veïnat del Cortal, concretament davant de la capella de Nostra Senyora de Lorda.
Si sortim de Gombrèn per la carretera GI-402 en direcció a La Pobla de Lillet, tot just haguem deixat l'església de Sant Pere enrere, cal trencar a l'esquerra per l'avinguda Moisés Torrens. No deixem la pista cimentada i uns 1,2 quilòmetres més enllà serem davant la font.


Es tracta d'una construcció isolada de pedra, de base rectangular amb la coberta plana de lloses, d'uns cinc metres d'amplada per tres i mig de fondària i uns tres d'alçada. Dins acull la cisterna de captació. Podem veure el registre que hi dóna accés i els tubs d'entrada de l'aigua.

A la paret nord és on es troben les dues sortides de l'aigua; la primera és regulada per una vella aixeta de maneta situada a la part baixa, la segona sembla ser el sobreeixidor ubicat a la part dreta i a mitja alçada, el qual omple l'abeurador rectangular d'obra rematada amb ciment que descansa directament al terra.

A la part de dalt trobem el nom de la font gravat en un mosaic de rajoles, malauradament esmicolades.