Font del Cortaló


Campdevànol (Ripollès )
Coordenades GPS:42.2229,2.1645Clica per veure la ubicació.
Alçada:736 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Deixada
Cabal:Eixuta
Última visita:Juny 2017


Localitzem aquesta malaguanyada font al veïnat del Cortaló, situat aquest a l'extrem més occidental del nucli urbà, gairebé davant d'on arrenca el camí Ral i Ramader. Concretament queda davant la casa número 1 del passatge del Cortaló.
Si sortim de Campdevànol per la carretera GI'401 en direcció a Gombrèn, uns 85 metres una vegada passades les vies del tren i a mà dreta, enlairada respecte de la carretera, podrem veure la font.


Es tracta d'una singular font que per tal de treure l'aigua era menester accionar la palanca situada a la part alta del frontal fins que sortís per un broc colzat disposat a la part baixa, el qual té un petit forat a la seva part superior per poder-hi beure a galet.

Aprofitant que les parets estan molt malmeses, hem pogut veure l'interior: Dins hi trobem un dipòsit d'uralita que s'omplia a través d'una canonada provinent de l'exterior, possiblement des d'una deu propera o d'un pou. S'aprecia perfectament el mecanisme d'obertura, aquest actua com si d'una vàlvula o aixeta es tractés, obrint o tancant el pas de l'aigua entre el dipòsit i el broc de sortida.

La construcció és de base quadrada feta d'obra, sense teulada, amb una paret frontal i una posterior rematades en forma arrodonida i dues parets que la tanquen; la de l'esquerra amb una obertura que deuria ser la porta d'accés. El frontal és arrebossat, simulant carreus de pedra i queda flanquejat per dues pilastres a banda i banda coronades per un test en cada una d'elles.

Damunt de la maneta encara podem distingir en relleu l'any de la seva construcció, sembla ser el 1933.

Avui dia ha desaparegut una bassa o safareig de dos cossos que hi havia al seu costat esquerre. L'estructura de la font s'està deteriorant dia rere dia.