Font de la Gavatxa


Bonastre (Baix Penedès )
Coordenades GPS:41.2075,1.4301Clica per veure la ubicació.
Alçada:197 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Deixada
Cabal:Canalitzada
Última visita:Juny 2017


Localitzada al capdamunt de la urbanització que porta el nom de la font, situada al sud-oest del poble de Bonastre. La font queda a pocs metres del camí de la Pobla (per on hi passa el GR-92).
Per accedir-hi, si anem de Roda de Berà a Bonastre per la carretera TV-2041, aproximadament al punt quilomètric 6,4, trobarem un trencall a l'esquerra que es fica dins de la urbanització esmentada. Sense deixar l'avinguda principal, al cap de 800 metres i un parell de giragonses arribem a una cruïlla de camins; de les cinc opcions que se'ns brinden prenem la segona per l'esquerra, en direcció sud-sud-oest i baixada al començament (haurem deixat a la nostra esquerra una antiga bassa d'obra. Uns 350 metres més endavant defugim un camí que se'n va per l'esquerra, un centenar de metres després passem a frec de l'última casa que trobarem i que ens queda a mà esquerra, al mateix temps que ens adrecem al nord-oest. En aquest punt recomano que estacioneu el vehicle i continueu a peu, doncs més enllà el terreny esdevé una pista en no massa bones condicions. Així doncs, ja a peu, seguim la pista de terra uns 300 metres, fins que anem a parar a una altra pista que ens talla i que fem a l'esquerra. Compte que només un centenar de metres més amunt trobem un trencall a l'esquerra que baixa a buscar una petita esplanada arbrada on hi trobem la malaguanyada font de la Gavatxa. La reconeixerem de seguida per que queda damunt d'unes escales al costat de dos dipòsits municipals.


La font havia estat un popular lloc d'esbarjo, tant que va acabar donant nom a la urbanització que es va aixecar al seu voltant. Malauradament avui dia està deixat i abandonat, la seva aigua però és canalitzada i alimenta un parell de dipòsits que abasteixen a la població.

De la font encara en resta l'estructura, formada per una petita construcció d'obra arrebossada que acull la cisterna de captació, des de la qual i a través d'una canonada de plàstic l'aigua és transportada fins els dipòsits que hi ha al costat. No hi ha rastre del broc però sí que es manté el taulell d'obra vista on hi havia la pica. També es conserven en bon estat les escales de maons que hi donaven accés i algun tros de paret.

L'element avui dia més destacable, a part de l'aigua que no veiem però que segueix brollant, és un bonic mosaic fet amb dues rajoles de ceràmica amb el nom de la font.