Font de Jesús


Bonastre (Baix Penedès )
Coordenades GPS:41.2194,1.4393Clica per veure la ubicació.
Alçada:169 m
Accés:Lliure
Tipus:De xarxa
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Juny 2017


Font d'aigua provinent de la xarxa pública, emplaçada al carrer Major, entre els carrers del Mig i Jesús.


El conjunt està format per la caseta que acull la pròpia font, un abeurador pel bestiar i un antic safareig, aquests dos últims queden darrere la caseta de la font.

En quan a la font, es tracta d'una construcció d'obra arrebossada i pintada que alhora acull en el seu interior el dipòsit de reserva. És de planta rectangular amb coberta arrodonida. A la paret frontal, la que dóna al carrer Major, hi trobem la sortida de l'aigua a través d'una vella aixeta que avui dia és regulada mitjançant un polsador situat a la seva esquerra. A sota recull l'aigua una antiga pica allargada de pedra buidada que descansa en un pedestal. Al capdamunt hi ha un airejador de maons.

Al mig del frontal hi tenim un mosaic fet de rajoles de ceràmica amb el nom de la font. També apareix a la cantonada esquerra l'escut del poble; aquest és caironat (dit de l'escut quadrat recolzat sobre un dels angles), de color atzur i amb una estrella de vuit puntes d'or que fa referència al "bon astre" del topònim.

La font alimentava l'abeurador i el safareig públic que queden al darrere, des on s'aprofitava l'aigua per al rec dels horts que antigament ocupaven la part baixa del poble, també abastia d'aigua la població i l'eixamplament urbà del poble possiblement a partir de mitjan del segle XVIII.

De la mateixa manera que moltes cases del carrer Major que s'aboquen a la carretera TV-2041, és construïda sobre un dic de roca de travertí que antigament feia la funció de muralla.