Font del Pastorell


Bonastre (Baix Penedès )
Coordenades GPS:41.2264,1.4397Clica per veure la ubicació.
Alçada:183 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Deixada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Juny 2017


Font situada als afores del nucli urbà de Bonastre pel nord, al marge dret del torrent de l'Aguilera i prop del camí de Masarbonès (un dels camins més transitats temps enrere però avui dia gairebé en desús).
Per accedir-hi sortim de Bonastre per la carretera TV-2041 en direcció a Masllorenç. Quan haguem fet uns 800 metres des de la rotonda (on al mig hi ha una antiga premsa i al costat la font de Santa Magdalena), estacionarem el vehicle en un espai que queda a mà dreta de la carretera, al costat del camí que se'n va cap a la hípica. Ja a peu, cal creuar la carretera i seguir per un camí carreter que arrenca en direcció sud (al començament trobarem un pal informatiu que ens assenyala la font del Pastorell i Bonastre). Un centenar de metres després passem a frec d'una casa que ens queda a l'esquera, 50 metres més endavant en deixem una altra a l'esquerra i tot seguit entrem en un camí més estret però ben definit que circula en paral'lel al torrent de l'Aguilera que ens acompanya a la dreta, al mateix temps que a l'esquerra ens queden uns horts molt ben conreats. Un altre pal informatiu ens recorda que anem pel bon camí. Només un centenar de metres més endavant trobarem un tronc d'arbre a la dreta habilitat com a passera que ens permet travessar el torrent, a l'altra banda del qual ens espera la font del Pastorell.


La font està obrada amb maons vistos (rajols com l'hi diuen per aquestes terres). Es tracta d'un mur transversal que alhora reté les terres, d'uns tres metres i mig d'amplada i metre d'alçada. La part central sobresurt mig metre respecte la resta, acabada en forma punxeguda, com si d'una teulada a dues vessants es tractés, i és aquí on es troba la sortida de l'aigua. El brollador queda a la part baixa; és un curt i gruixut broc de ferro per on brolla l'aigua en èpoques humides i cau directament a un rec obert per on desguassa al torrent.

Al costat de la font, damunt del marge, hi trobem un pal informatiu amb un bonic cartell de fusta amb el nom de la font gravat.

La primavera de l'any 2016 va ser arranjada, amb una acció voluntària promoguda per l'Ajuntament de Bonastre, dins del programa "50 Fonts" i la Setmana de la Natura a Catalunya. S'hi van posar indicadors, es va reforçar el marge, es va desbrossar l'entorn i el camí de Masarbonès i s'hi va instal·lar una passera que travessa el torrent, feta amb un llarg tronc rebaixat. Malauradament, un any després (juny 2017), la vegetació ha tornat a envair l'espai, deixant la font i l'entorn tapat de males herbes, ben descuidat.