Font del Llorito


Tarragona (Tarragonès )
Coordenades GPS:41.1343,1.2715Clica per veure la ubicació.
Alçada:78 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Juny 2017


Localitzada al nord-est de la ciutat de Tarragona, a un centenar de metres per sota del santuari del LLorito (Loreto), a peu del camí que hi mena.
Per accedir-hi ens podem situar a l'ampli aparcament que hi ha al costat del cementiri de Tarragona, a l'est d'aquest i a la confluència del carrer Torrent Cementiri amb el Camí del Llorito. Des d'aquí prenem precisament el camí del LLorito que arrenca en sentit nord-est. Es tracta d'una pista cimentada, un xic estreta però que amb compte es pot seguir sense cap dificultat. Al cap de mig quilòmetre arribem a un encreuament de camins; rebutgem tant el que se'n va per la dreta com el que surt a l'esquerra immediata, nosaltres seguim pel central que al començament també gira a l'esquerra però de seguida s'adreça altre cop a la dreta, encarant-se al nord-est. Si l'anem seguint, 1,3 quilòmetres més endavant serem al costat mateix de la font, la qual ens queda enlairada a mà dreta.


Tot el conjunt de la font està ben arranjat i queda en una agradable terrassa rodona envoltada de bancs per seure, tota ella de pedra del país lligada i rematada amb maons vistos. S'hi accedeix des del camí a través de dos conjunts d'escales, unes altres escales pugen a una finca particular que queda al damunt.

La font és la que presideix la placeta, flanquejada per dues pilastres d'obra vista i coronada per un frontó esglaonat. A la part baixa és on hi trobem el brollador, el qual té com a frontal una llosa de pedra amb dos nens nus en baix relleu que sembla com si agafessin amb les mans el petit broc de ferro per on raja l'aigua. A sota, una pica semicircular de pedra integrada a l'estructura recull l'aigua.

Encapçala la font l'escut de Tarragona esculpit en pedra.

Acostuma a tenir un doll força generós. L'aigua sobrant de la font alimenta un curiós abeurador de pedra buidada que queda sota la terrassa, a peu de camí.

La seva aigua prové d'una mina que neix a la muntanya; podem observar-la, dons just la tenim a l'altra banda del camí, a peu d'unes escales que pugen a la finca del Llorito. Part d'ella raja per la font, però la quantitat més important alimenta una gran bassa rodona situada uns metres més avall, dins la finca.

Antigament s'havia anomenat font de les Morisques, donat que està ubicada al lloc conegut antigament com les Morisques. Podria ser que el nom vingués des del temps de la reconquesta de Tarragona de la dominació àrab i que al trobar restes de construccions romanes, aquestes foren atribuïdes als àrabs.