Font de Santa Anna


Bescanó (Gironès )
Coordenades GPS:41.9659,2.7500 Clica per veure la ubicació.
Alçada:142 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Juliol 2017


Localitzada sota l'ermita de Santa Anna, situada a mig quilòmetre a l'est en línia recta del nucli urbà de Bescanó.
Hi podem accedir des del bell mig del nucli urbà. Si venim des de Girona per la carretera N-141e, un cop haguem passat la rotonda d'entrada al poble, trencarem a l'esquera pel passeig Sambola (a la cantonada trobaren un cartell que ens indica la capella de Sant Sebastià). Uns 125 metres més endavant serem en una cruïlla de carrers; defugim els dos que per la dreta es fiquen al poble i prenem el carrer de Sant Sebastià que surt per l'esquerra en sentit est. Només cal seguir-lo durant 350 metres i serem al costat de la capella de Sant Sebastià i del cementiri municipal, un a cada costat de camí. Vint-i-cinc metres més enllà de la porta del cementiri arribem a una bifurcació amb la bonica font de Sant Sebastià a mà dreta; rebutgem el camí que surt per l'esquerra que va a buscar la carretera i prenem el de la dreta, en acusada pujada. Al cap d'uns 400 metres abandonem l'asfalt i trenquem a la dreta per una pista de terra que marxa en direcció sud. Quan haguem fet uns 250 metres cal girar a la dreta i seguir el camí carreter durant uns 200 metres, fins que siguem al costat de l'ermita de Santa Anna. Per localitzar la font cal creuar el bonic atri de l'ermita i cercar un caminet descendent que surt a l'altra banda (costat est). Una vintena de metres més avall queda la font.


La font queda integrada en el robust mur de pedra que sustenta l'esplanada de l'ermita, dins una fornícula en forma d'arc de mig punt emmarcat per carreus de pedra. Quan brolla, l'aigua surt per dos forats situats l'un damunt de l'altre, ambdós sense broc, el de baix amb un rosetó. A sota hi ha una pica plana que recolliria l'aigua.

Damunt la font hi ha una llosa de pedra amb el nom de la font gravat i l'any de construcció, 1923.

L'ermita de Santa Anna que hi ha al damunt de la font i que li dóna el nom és un edifici neoromànic datat l'any 1919. Consta d'una nau amb absis i atri octogonal amb una bonica cúpula nervada de rajol.